| Hibás gén miatt képtelenek felismerni az ízt. Nem érzik az édeset a macskák.
Philadelphia - Az édesség csábításának kevesen tudnak ellenállni, azonban a macskák egyáltalán nem ragaszkodnak az édes ízhez, ellentétben a legtöbb emlőssel. A tudósok most rájöttek a különbség okára - tudósított a tekintélyes amerikai tudományos szaklap, a Scientific American.
Amerikai egyetemi kutatók vizsgálatai szerint a macskafélékből ugyanis hiányzik egy gén, amely a többi emlősnél az édes íz érzékelését hordozza. Ez a tulajdonság nemcsak házimacskáknál, hanem olyan vadon élő macskaféléknél is megfigyelhető, mint az oroszlán vagy a jaguár.
A jelenség hátterében az állhat, hogy a macskák nem ismerik fel a cukrokat, így nem ízlelik az édeset. A felfedezés elgondolkodtató, hiszen ezek szerint a macskafélék az evolúció során lehet, hogy éppen a génhiány miatt lettek húsevők.
| |